Och politikerna vill fortfarande inget se…

Rea på vodkaflaskorna skriver SvD om. Det handlar förstås om de omtalade vodkabilarna och deras olagliga hantering. Men det handlar också om den verklighet som politikerna i riksdagen fortfarande verkar totalt främmande för. Nämligen den som många av våra ungdomar lever i.

Det har aldrig varit så lätt för unga människor att få tag i alkohol som nu. Det vittnar undersökningen som Demoskop gjorde, om. Det spelar ingen roll att vi har en alkoholpolitik med extremhöga skatter och monopolförsäljning som ska hindra oss svenskar från att supa. I och med inträdet i EU är gränserna borta och vi har en rörlig inre marknad. Det omfattar också införsel från gränshandeln.

Man kan välja att tro att det är en ”övergående fluga”, som nu pågått i sex år, eller så väljer man att se verkligheten sådan den är; nämligen att vi numer har en total tillgång på alkohol dygnet runt året runt. Man kan välja att prata om det och ta det till sig, eller så kan man välja att helt ignorera det och att fortsätta att prata om den framgångsrika svenska alkoholpolitiken som ”borde råda som föredöme för alla andra länder i världen”.

Dessvärre verkar det vara det som de svenska riksdagspolitikerna väljer att göra, med några ytterst få undantag. Riksdagspolitikerna verkar tro att det går att stoppa drickandet med ännu högre skatter, med ännu hårdare krav och ännu strängare lagar när det gäller marknadsföring. Stäng in stäng in. Norrmännen är instängda, men det betyder inte att norrmännen inte super; de norska ungdomarna kommer till Sverige och super, och de köper också mängder av alkohol från gränshandeln. I Danmark tar man konsekvenserna av den ökade gränshandeln som blev resultatet av den höjda alkohol- och sockerskatten och sänker skatterna igen för att få behålla en del av handeln nationellt. Och därmed också en del av kontrollen.

Den svenska vägen borde vara samordning i preventivt syfte, mellan olika myndigheter med Tullen som drivande; med skola, bryggerier, idrottsrörelsen; alla som ser verkligheten och vill förebygga den okontrollerade handeln och den kriminalitet som finns i dess kölvatten, för våra ungdomars skull.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*