Några tänker väldigt fel

Nykteristerna jublar över höjda alkoholskatter, förmodligen tillsammans med de smugglare och vanliga svenskar som helt lagenligt köper sin alkohol i gränshandeln, men sen helt olagligt säljer den vidare.  Övriga svenskar är sannolikt mer oroade över den föreslagna höjningen. Nykteristernas lobbyorganisation  verkar tro att högre skatter leder till mindre konsumtion, medan tull, polis, restauranger, producenter, leverantörer och konsumenter är mycket väl medvetna om att högre alkoholskatter bara leder till ökad införsel och smuggling från länder med lägre alkoholskatter. Det är ett mönster vi sett öka under de senare åren och det finns inget som helst som tyder på att det mönstret helt plötsligt skulle brytas av en högre alkoholskatt.

Nån tänker väldigt fel här, och det är knappast de remissinstanser som uttryckt farhågor när det gäller högre alkoholskatter. På socialdepartementet avfärdas företrädare för en motsatt uppfattning när det gäller högre skatter som ”näringen”, underförstått att den behöver man inte bry sig så mycket om. Men att lyssna på dem som kan något, som lever i verkligheten, är faktiskt något som alla politiker och andra borde göra. Annars lyssnar man bara på sig själv, och ju längre man sitter i maktens korridorer, desto mindre blir ”man själv” det känslospröt för verkligheten som en politiker och maktmänniska så väl behöver.

Att inte genomföra en konsekvensutredning innan man gör en höjning borde vara fel, även inom politikens värld.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*