80-tal bryggerier i Sverige

Öllandet Sverige växer så det knakar. Vid senaste räkningen av verksamma professionella bryggerier är vi nu uppe i ett 80-tal! För bara fem år sen var det 30 och det var mycket då.

Vi får ofta svara på frågan om anledningen bakom den här enorma tillväxten, som ju inte är unik för Sverige , men ändå inte desto mindre förbluffande. Och det finns nog fler förklaringar. Den ena är att det är en internationell trend, antalet bryggerier, små-, micro-, hantverks-, gårdsbryggerier växer över hela världen, och trender är vi snabba på att plocka upp i Sverige. Dels att matintresset är så stort och att det smittat av sig på öl- och dryckesbranschen; man ska hitta en öl som passar till just den mat man gör, eller äter i den delen av landet där man bor. En bra krog vill gärna kunna erbjuda bra öl också. Dessutom är vi en nyfiken nation; vi är ute och reser mycket och plockar hem saker vi tycker är intressanta.

I sammanhanget ska vi heller inte underskatta Marianne Wallbergs Öl& Whiskymässa. Utan den är det inte säkert att ölutbudet hade varit så här fantastiskt som det är. Och med det antalet bryggerier. Och bryggmästare.

Att Sverige blivit  Ciderlandet under de här åren är också en framgångs-saga väl värd att komma ihåg.

Men 80! Ojoj.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*