Tio liter mindre läsk på tio år

Svenskarna dricker allt mindre läsk, visar statistiken. För tio år sen drack vi i snitt 70 liter läsk per person, förra året var vi nere på 66 liter per person. När landstingen i Västerbotten m fl nu startar en kampanj mot läsk-konsumtionen under devisen ”Läsk gör dig sur” vill de få människor att tro att vi dricker 92 liter läsk per person. ”Fakta” har de fått från Jordbruksverket, men där räknar de ihop läsk- konsumtionen och konsumtionen av smaksatt vatten, vilket ju inte är riktigt samma sak. Därtill är närmare 20 procent av de 66 litrarna läsk osötad, precis som det smaksatta vattnet.

Det är jättebra att man vill hjälpa alla att äta och dricka förståndigt och klokt. Det står alla ansvarsfulla producenter bakom, inte minst bryggerierna, och det mår vi alla bra av. Men skapar man kampanjer för skattepengar, är det nog extra viktigt att man har koll på siffrorna.

Och när det gäller hälsokampanjer skulle ju landstingen kunna göra något riktigt bra, nämligen att se till att antalet gymnastiktimmar i skolorna ökar, från två timmar i veckan, till kanske fem timmar i veckan. Det skulle på sikt inte bara öka arbetslusten i skolorna, utan också minska belastningen på just landstingens hårt ansatta ekonomi i form av vårdpengar.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*