200 miljoner kan bli noll

Finansminister Anders Borg har idag aviserat att skatten på öl ska höjas. Igen. Bara knappt två månader efter senaste höjningen. Genom förra höjningen på öl räknar Borg med att få in runt 200 miljoner kronor. Med tanke på gränshandeln är det ytterst osäkra pengar regeringen räknar på.

Att prata folkhälsa samtidigt som man höjer skatten är motsägelsefullt. Å ena sidan sjunker sannolikt försäljningen något nationellt, alltså inom landet. Å andra sidan kommer inflödet från gränshandeln öka, och därmed också den okontrollerade försäljningen. Och det har knappast något med folkhälsa att göra. Redan idag tappar regeringen närmare en miljard kronor i uteblivna intäkter för punktskatter och moms när det gäller gränshandelsförsäljningen och införseln i landet.

Sverige ligger redan idag i topp på skattefronten när det gäller alkohol. Det verkar vara en tätposition som regeringen vill behålla. Det hade varit roligare om regeringen velat behålla tätpositionen när det gällde den växande näringen,  antalet nystartade bryggerier och de arbetsplatser detta skapar.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*