Äntligen ett Matlandsförslag i verkligheten

Efter flera års tystnad lägger nu landsbygdsministern Eskil Erlandsson ett välkommet förslag om att provtillåta gårdsförsäljning av öl och vin. EU-kännaren Lotty Nordlings utredning visade att det skulle gå utan att det hotade det svenska undantaget för detaljhandelsmonopolet, och nu dammar ministern av förslaget. Det är bra.

Bra för att det skapar jobb på landsbygden där faktiskt så gott som alla svenska bryggerier, som hunnit bli närmare 100 stycken, just nu idag finns och verkar. Bra för att gårdsförsäljning av öl och vin är precis det som Matlandet handlar om; lokalt producerad mat och dryck, med egen smak och egna kännetecken. Och bra för att det ger de bryggerier  som skulle beröras av förslaget, om det går igenom, möjlighet att visa att man klarar av att hålla samma strikta regler som den svenska alkoholpolitiken kräver. Nämligen ålderskontroll och nykterhetskontroll.

De öl som skulle säljas, max 6 flaskor enligt Nordlings förslag, kostar mer än de öl man köper på Systembolaget, och kostar också avsevärt mycket mer än de öl man köper på gränshandeln, eller av polarna som varit där och säljer vidare.

Och de skulle också säljas under avsevärt mycket större kontroll än den svarthandel som idag existerar, dygnet runt året runt.

Det är också bra.

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*