Tveksamt om höjd ölskatt ger mer pengar

Regeringen har idag aviserat att man avser att höja skatten på öl. Igen. Detta efter bara knappt två månader sedan den senaste skattehöjningen ägde rum. Anders Borg motiverar höjningen med att det finns ett behov av att stärka statsfinanserna. Att så kommer att ske är ytterst tveksamt. Och att denna avisering sker nu utan att, återigen, basera beslutet på en gränshandelsutredning är förvånande.

Regeringen bör skyndsamt tillsätta en utredning som beaktar vilka effekter beskattningsnivån får för gränshandeln, smuggling och den illegala vidareförsäljningen. Som i sin tur har implikationer på folkhälsan, kriminalitet samt på det svenska distributionssystemet. Utöver detta behöver utredningen se över vilka långsiktiga effekter den nuvarande beskattningen får för den svenska bryggerinäringen och alla de jobbtillfällen vår verksamhet genererar.

Redan idag försvinner närmare en miljard kronor varje år från statskassan i de miljontals liter öl som köps via gränshandeln och sen konsumeras här hemma. En betydande del av den privata införseln säljs även vidare illegalt. Svarthandeln riskerar nu att öka ytterligare. Dessutom innebär skattehöjningen ett hårt slag mot Sveriges bryggerinäring och de arbetstillfällen som den skapar.

Sverige har redan idag en av de högsta alkoholskatterna i Europa. Regeringen verkar vilja behålla den tätpositionen. Att fortsätta höja skatten utan att först utreda effekterna rimmar illa med en ansvarsfull alkoholpolitik.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*