Förlorar på karusellen vad man tar ut i gungorna

Finansminister Anders Borg aviserar ännu högre skattehöjningar på öl för att kompensera att studenterna inte ska få låna mer, utan få mer i studiebidrag. Det är bra för studenterna. Och också väldigt bra för svarthandeln av alkohol, köpt på gränshandeln och sen vidaresåld.

Några tioöringar mer, som finansministern uttrycker det, blir minus på slutraden, eftersom gränshandeln ökar ytterligare när skillnaderna i pris mellan svenska Systembolaget och den tyska gränshandeln blir ännu större än vad den är idag. Redan idag förlorar svenska staten en miljard kronor i uteblivna punktskatter och moms på den öl som köps i gränshandeln istället för i Sverige.

Det finansministern tar ut i gungorna, förlorar han på karusellen.

När Danmark höjde sina alkohol- och sockerskatter, sjönk den inhemska försäljningen så mycket och så snabbt att regeringen bad oppositionspartierna att kräva sänkta skatter, för att man skulle kunna sänka skatterna igen, i ”totalt samförstånd”, vilket man gjorde ett år senare. I Sverige vill man inte ens tillsätta en utredning som ska ta reda på hur stor Införseln  är. Är oron så stor för verkligheten?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*