Yrkeschaufför bekräftar sanningen om gränshandeln

Jag blev uppringd av en yrkeschaufför nyligen. Han var nykterist, och det berättade han innan han berättade att han var yrkeschaufför. Det var viktigt. Vad han ville prata om var gränshandeln och diskussionen om den införda alkoholen i Sverige minskat eller ökat.

– Jag måste dessvärre ge dig rätt, sa han. Införseln eller smugglingen eller vad man vill kalla det, fortsätter att öka.

Yrkeschauffören berättade om en kompis som skulle åka buss ner till gränshandeln för att handla. Det var bara han och en person till på hela bussen, och kompisen tyckte det var lite konstigt. Nere i Tyskland fyllde busschauffören och en kollega till honom bussen, bussens underrede och en vagn bakpå bussen med öl och sprit. Yrkeschaufförens kompis och den andre resenären köpte sina flak med öl och några flaskor sprit, och stuvade undan.

På hemvägen från gränshandeln, i sista rondellen före tullen, stannade bussen till och tio personer hoppade på. De satt sen på vasrsina platser medan bussen passerade tullen i både Tyskland och Sverige. Väl inne i Sverige, stannade bussen, de tio personerna hoppade av, fick ett par hundralappar i handen och försvann, medan bussen startade återfärden.

-När bussen stannade igen för att släppa av passagerarna, då blev kompisen skraj, berättade yrkeschauffören i telefon. För bussen blev omedelbart omringad av massor med bilar och personer som tömde bussen på allt innehåll, utom det som kompisen och den andre resenären köpt. Det tog ett par minuter och sen var det lugnt igen.

Och det var vad yrkeschauffören ville berätta. Att gränshandeln inte alls minskat. Och att det är för bedrövligt, för det betyder ju att vem som helst kan köpa när som helst.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*