Punktskatter som ökar smugglingen

Punktskatternas betydelse för smuggling kan inte nog poängteras. Att vi svenskar smugglar och tar in allt mer öl och sprit från grannländer med lägre skatter än de svenska är välkänt, antalet miljoner liter öl som forslas över gränserna ligger runt 100. Per år. Hur mycket sprit som förs in i landet, vet ingen.

Punktskatterna ska nu läggas på snuset så att snus blir dyrare än cigaretter. För det tycker regeringen är en bra lösning på …nåt? Nya devisen är ”krona för krona”.

Problemet är fortfarande att gränserna är öppna, att kommersen på andra sidan gränsen frodas, att svenska staten inte har nån som helst koll på varken smugglingen eller vidareförsäljningen. Därmed faller den del av den svenska alkoholpolitiken som pekar på begränsad tillgänglighet. Tillgängligheten är numer så gott som obegränsad, och obeskattad och okontrollerad.

I DN i helgen skrevs det om att danska ungdomar dricker mest i Europa. Där är det tillåtet att köpa öl från det att man är 16 år. 76 procent av de danska 15-16-åringarna uppger i Espad-undersökningen från 2011 att de druckit alkohol den senaste månaden, motsvarande siffra för svenska ungdomar är 38 procent. Skillnaden är dock att det är tillåtet i Danmark, men inte Sverige. Den svenska siffran borde således ligga närmare 0.

Att inte ha koll borde vara en mardröm för vilken regering som helst. Ändå genomförs ingen Införselutredning. Kanske för att man redan vet svaret.

 

2 Comments

    John  9 april, 2014 at 20:33

    Smuggelspriten är ju dock inte direkt mycket farligare än laglig sprit. Att sänka införselkvoterna skulle troligen sänka folks konsumtion avsevärt. Även om smugglingen troligen skulle öka något.

    Cecilia Giertta  10 april, 2014 at 11:03

    Hej John, spriten i sig är inte farligare, men den okontrollerade försäljningen är det ju utan tvekan, eftersom svartsäljarna inte kollar vare sig ålder eller nykterhet. Det är ju därför vi har ett monopol. Sverige kan inte sänka införselkvoterna, vi är medlemmar i EU och den fria handeln är en av grundpelarna i medlemskapet.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*