Borgs beska droppar kostar mer än de smakar

 

Sofieroburken 2014 prisjämförelse

Regeringen aviserade i morse att man avser att höja skatten på öl och cider med nio procent – som ska läggas till den skattehöjning som trädde i kraft vid det senaste årsskiftet.  Redan nu ser vi effekterna av den förra höjningen – exporten av svenskt öl till de tyska gränshandelsbutikerna ökade under årets första två månader med 8,7  %. De svenska bryggerierna levererade 7 miljoner liter öl till gränshandeln under årets första två månader.

För helåret 2013 blev den svenska exporten till tysk gränshandel 45 miljoner liter öl, och all denna öl körs sedan tillbaka till Sverige tillsammans med minst lika mycket utländskt öl, som antingen tas in lagligt som resandeinförsel men som också smugglas in och säljs utan kontroll av ålder, nykterhet eller med hänsyn till öppettider.

Med den aviserade höjningen av punktskatten på öl kommer prisskillnaden bli ännu större, och göra att ännu mer av den öl vi konsumerar i Sverige kommer in okontrollerat – och oskattat – från gränshandeln.

Genom att ytterligare höja skatten på öl, driver regeringen än mer försäljning av den öl svenskarna dricker till gränshandeln. Och det resulterar bara i ännu fler  uteblivna skattekronor

(Bilden visare en prisjämförelse med nuvarande skatter mellan Systembolaget och en gränshandelsbutik i Tyskland)

 

1 kommentar

    John  9 april, 2014 at 20:29

    Det är verkligen synd att det importeras så mycket alkohol utifrån. Hoppas att införselkvoterna sänks snart så att vår drogpolitik får starkare effekt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*