Beräkningsgrunden inte klockren

I det öppna mötet i skatteutskottet under torsdagen var det två saker som slog mig. Dels att finansdepartementets statssekreterare Mikael Lundholm helt plötsligt sa att det sätt de brukar räkna på, inte var det sättet de räknade på när det gällde punktskatterna på alkohol. Och dels att det som i normala fall gäller vid höjning av skatter, att konsumenten köper mindre, inte gäller när man höjer alkoholskatterna.

De kanske köper mindre från Systembolaget, men inte mindre på totalen. Och då kanske det är så att de 760 miljonerna som finansen räknar med att få in på de höjda punktskatterna, ändå inte blir så många miljoner, för att vi svenskar istället köper vårt öl från gränshandeln, eller från nån som varit där. Det är därför finansen höjer skatten på sprit med 1 procent, medan på öl och vin med 9 procent.

Visst är det konstigt att finansen kan leka på det sättet, utan att en enda gång fundera över  om man skulle genomföra en konsekvensanalys, som ju Regelrådet sagt i sitt remissvar till de föreslagna punktskattehöjningarna på alkohol.

HUIs nationalekonom Per Hortlund visade att de beräkningar finansen gjort inte stämmer, att man missar 3-5 gånger i beräkningarna på hur mycket man tar in till statskassan.

Tullens överdirektör Per Nilsson sa att de försöker fullgöra sitt uppdrag, men sa också indirekt att det vore bra om tullen fick ökade anslag.

26 juni blir det debatt i riksdagen om punktskattehöjningarna.

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*