89 motioner om alkohol-när kommer utredningen?

Visste du att det under motionsperioden i riksdagen i november i fjol skrevs inte mindre än 89 olika motioner som handlade om alkohol. Motionerna handlade om allt från att genomföra en införselutredning till att slopa förbudet mot gårdsförsäljning.

Trots att de flesta motionerna inte handlade om socialpolitik, skickades den övervägande majoriteten av motionerna till socialministern och hans medhjälpare för kommentar. Ett faktum som inte borde kännas helt positivt för motionärerna som tar upp frågor som handlar om både näringsliv, förutsättningar för expansion och gårdsförsäljning.

Socialministern Gabriel Wikström skrev ju som bekant en gemensam debattartikel med nykterhetsrörelsens ordförande strax före jul, där de gemensamt uttalade ”nu lägger vi ner gårdsförsäljningen”. Något som borde uppröra alla som faktiskt inte röstat på nykterhetsrörlsen i valet och som menar att ett särintresse inte borde skriva gemensamma debattartiklar med ansvarig minister under pronomet ”vi”.

89 motioner är en uppgång mot tidigare år, och framförallt är det moderaterna som ökat sitt antal motioner. Att genomföra en införselutredning/konsekvensutredning för hur höjda alkoholskatter påverkar införseln, står högt på agendan.

Förra året ökade de svenska bryggeriernas export till gränshandeln med över två procent, fjärde kvartalet med 3,4 procent, samtidigt som Systembolaget tappade närmare två procent av ölförsäljningen under fjärde kvartalet. Exporten utgör uppskattningsvis en tredjedel av den öl som sen förs in i Sverige igen.

Kanske är det dags till slut med ett beslut om en utredning från regeringen. Eller vill ”vi” kanske stoppa den också?

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*