Bisfenol A inte farligt för hälsan enligt Efsa

Det omtalade ämnet Bisfenol A är inte hälsofarligt för människor enligt EUs motsvarighet till Livsmedelsverket, Efsa. Beskedet kom idag. De gränsvärden som Efsa satt upp, och också kraftigt reviderat, är mer än tillräckliga för att människors hälsa inte ska påverkas. De nya gränsvärdena, där dagligt rekommenderat intag minskat från 50 mikrogram per kilo kroppsvikt ner till 4 mikrogram per kilo kropspvikt, håller även de en så hög marginal så att det inte ska finnas någon fara för hällsan.

– De grupper som vid ”worst case”-beräkningar skulle få i sig mest bisfenol A, från både mat och andra källor, skulle komma upp till 1,5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Det finns alltså fortfarande god marginal, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket i verkets pressmeddelande.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*