Sänkt öl- och ciderskatt i UK

Storbritannien sänker sina öl- och ciderskatter med två procent. Anledningen är “More pubs saved, jobs created, families supported and a penny off a pint for the third year in a row” , enligt finansministern George Osborne.

Storbritannien halkar därmed ner igen i skatteligan av mest ölskattande länder. En liga som toppas av de nordiska länderna, inte Danmark, och Irland. Enligt en ny rapport är det också här i Norden som det pågår en riktig Ölkarusell, med en privatimport som kostar de nationella staterna tiotals miljarder sammanlagt i förlorade intäkter. Finländarna reser till Estland och handlar alkohol, svenskarna åker till Tyskland och i viss mån Danmark, norrmännen kommer hit och handlar, och danskarna åker till Tyskland.

Men just den danska delen av Ölkarusellen har minskat dramatiskt sen danskarna också sänkte sin skatt förra året. Ett sätt för danskarna att behålla jobben och att få kontroll över försäljning och konsumtion, trots avsaknad av monopol. Sänk skatten var också uppmaningen som de svenska riksdagsmännen fick igår när den danska Bryggeriföreningens vd höll ett anförande i Stockholm.

Både finska, danska och svenska siffror visar att bara förlusten på moms och punktskatter ligger runt en miljard kronor per land på privatinförseln. Alltså mer än vad staten tjänar på att höja skatten på alkohol.

1 kommentar

    Delores  28 april, 2016 at 12:58

    At last some ratolnaiity in our little debate.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*