Kan Kalla Faktas granskning väcka politikerna?

Lukrativa resor med buss, stora flöden av okontrollerad alkohol och ännu större flöden av pengar till kriminella ligor-det visade Kalla Faktas granskning av alkoholsmugglingen i veckan. Programmet var seriöst och omfattande, både tull och polis vidimerade att spritflödet är konstant ökande, och att kriminella ligor utnyttjar allt fler papperslösa för sitt smugglande.

Att det förhåller sig på det här sättet är något vi upprepat under många år; ibland lyckas vi få en politikers öra, men oftast står grupptrycket för hårt för att enskilda makthavare skulle våga föreslå att man faktiskt går till botten med alkoholsmugglingen och först genomför en rejäl undersökning och sen diskuterar lösningar på de problem som finns. Ja att problem finns vet man förstås redan innan undersökningen, men få politiker vågar faktiskt besöka gränshandelsbutikerna nere i Tyskland för att se den verkligheten, och då behövs det en rejäl undersökning som beskriver den, innan problemen kan diskuteras.

Vad som saknades i Kalla Faktas var en rejäl genomgång av den officiella statistik över smuggling och införsel som presenteras av CAN på uppdrag av regeringen. Där hälften av statistiken består av  Systembolagets försäljning och den andra halvan består av antaganden utifrån telefonintervjuer. Vi har under många år beklagat att regeringen är så ointresserad av verkligheten när det gäller gränshandel och alkoholsmuggling; det ointresset tycks bestå hos makten, oavsett om de kallar sig alliansen eller de rödgröna.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*