Baksmälla efter Almedalen

Politikerna har vi tyckt och skrivit mycket om här i spalterna. Under Almedalsveckan fick vi chansen att debattera direkt med några stycken, i Expressens Valstuga. Det var riktigt roligt, centerns representant tog mycket klädsamt på sig ett visst ansvar för de höjda ölskatterna och medgav att det inte var så bra alla gånger, medan miljöpartisten redan var fångad under nykterhetsrörelsensens åsiktsmaskineri, där höjda alkoholskatter alltid är bra.
Bekymmersamt är om majoriteten av riksdagens ledamöter tycker som miljöpartiseten, nämligen att höjda alkoholskatter är bra för folkhälsan. Vad de då inte förstått är att kontrollen minskar och Systembolagets andel av försäljningen också minskar. Idag är andelen av spritförsäljningen nere under 40 procent, och andelen av ölförsäljningen ligger på runt 56 procent. Det är inte bra för ett monopol, och för bryggerinäringen som stödjer Systembolaget känns det oroväckande om riksdagspolitikerna inte fattar sammanhangent högre skatter – minskad kontroll – minskad försäljningsandel på monopolet.
Mycket sägs och tycks om Almedalens politikervecka, en del hatar det, andra älskar det, de flesta vill inte åka dit men gör det ändå uppenbarligen, eftersom hotellen är uppbokade och lägenhetsuthyrarna får mer och mer betalt för sina boenden. Rosevinerna flödar, liksom ölen, i år också en härligt god alkoholfri öldrink från en av medlemmarna.
Jag kan sympatisera med dem som anser att det är för dyrt och för mycket. I år kändes det i alla fall lugnare än i fjol då det ju var valår, men visst är det för mycket för att det ska gå och greppa. Jag menar, 3 000 seminarier! Att flytta politikerveckan till fastlandet var en idé som kom upp, men det var nog bara för att väcka lite uppmärksamhet. Däremot var boken ”Almedalen har fallit” tankeväckande, ur säkerhetssynpounkt förefaller det långt ifrån optimalt att tränga ihop hela besluts-Sverige på en pytteliten yta under några bestämda dagar. Men vi svenskar är tydligen fortfarande väldigt naiva, trots både statsminister-och utrikesministermord.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*