Bryggeritekniker – populär utbildning som ger jobb

VBU 2Att bryggerier och all verksamhet runt dem vuxit i både antal och intresse i Sverige är inte minst den bryggtekniska utbildningen i Ludvika ett bevis på.

Bryggeriteknikutbildningen vid VBU, Västerbergslagens Utbildningscentrum, tar varje år in 25 studenter till sin tre terminer långa utbildning. De har hållit på i tolv år nu, och efter några lite trevande år i början är utbildningen numera mycket populär. Inför förra årets kursstart sökte 125 personer till de 25 platserna – till årets utbildning kom 176 ansökningar in!

Inte nog med att utbildningen är populär, även studenterna är eftertraktade – vid den senaste kullens avslutningsfest i våras hade samtliga redan fått jobb på ett bryggeri! Och av de som ska ta sin examen i mars 2016 har åtminstone tio redan skrivit på anställningskontrakt.

Studenterna får lära sig och utveckla de teoretiska och praktiska kunskaperna i öltillverkning. Utbildningen ger även kunskaper som är användbara vid läskedrycksproduktion och mälteri-arbete, liksom grundkunskaper i laboratoriearbete. Det ingår även moment som är specifikt inriktade på mikrobryggeri.

Under utbildningen har studenterna tre längre praktikperioder ute på svenska (eller utländska) bryggerier där de inte bara får vara del i det dagliga praktiska arbetet, utan också knyter värdefulla kontakter för sina framtida karriärer inom bryggaryrket.

Bryggeriteknikutbildningen kom ursprungligen till som ett samarbete mellan Ludvika kommun och Sveriges Bryggerier, och vi är förstås fortfarande stolta över att få vara med och stödja denna framgångsrika och viktiga kugge i det svenska ölundret!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*