Mycket väsen för ingenting

En 10 procentig ökning av sockerskatt i läsk och andra sötade drycker i Mexiko har fått stort genomslag i media, efter artikeln i brittiska tidskriften British Medical Journal, där skattehöjningen i en rapport sägs ha reducerat konsumtionen med 6 procent, och bland hushåll med svag social standard med upp till 9 procents nedgång. Hur man än väljer att publicera och tolka siffrorna, slutar det ändå med det faktum att den höjda skatten inneburit en minskning med 4,7 kalorier per dag och person.

4,7 kalorier. Det är väldigt lite. Och det visar återigen att det är ohyggligt svårt att ändra ett konsumtionsmönstermed punktskatter. Det gäller såväl fettskatter som bensinskatter som sockerskatter som alkoholskatter och andra punktskatter. Vad som för det mesta hjälper, är utbildning och motivation. Om du vet att din kropp mår dåligt av att du röker, och du är motiverad att sluta för annars får du lungcancer eller blir av med jobbet, så slutar du. Om du vet att mindre socker eller fett gör att du slipper diabetes, och att du mår bra av att röra på dig, så rör du på dig, och du minskar ditt fettintag. Det handlar om personliga åtaganden, om utbildning och motivering.

Flera länder har infört sockerskatter, främst för att få in mer skattepengar. I exempelvis Danmark infördes läskskatt för några år sedan. Följden blev dock att danskarna istället åkte till den tyska gränshandeln och bunkrade sin läsk, vilket hade en stor negativ påverkan på även övrig dansk handel och dansk ekonomi. Den danska regeringen insåg problemet, och tog därför bort skatten igen.

Fakta om läsk hittar du på www.sverigesbryggerier.se/läsk

 

 

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*