Alkoholdebatten i SVT visade att kejsaren var naken

Riktigt het blev debatten i SVT i fredags när Fredrik Nyström, professor i internmedicin, debatterade alkoholens fördelar med Sven Andreasson, överläkare på Beroendecentrum och mångårig förespråkare för ett mer eller mindre helnyktert leverne. Här fick Andreasson försvara en rapport han gjort på uppdrag av IOGTNTO, som ju förespråkar ett helnyktert samhälle, och där han konstaterar att det inte finns några bevis på att ens lite alkohol är nyttigt.

Professor Nyström menar att ett måttligt intag av alkohol visst kan vara nyttigt, och därtill uttalade han stor tveksamhet till att man låter publicera en undersökning som är köpt och beställd av en organisation med så tydligt budskap som IOGTNTO.

Oss veterligt är det första gången som någon svensk professor vågat uttala sig offentligt om alkoholens positiva fördelar. Och det var precis som att säga att kejsaren var naken. En sanning i andra länder, men inte i offentliga Sverige.

Samma kväll lyckades IQ, Systembolagets dotterbolag, återigen få tv-utrymme och uttala sin oro över att den ökade marknadsföringen av alkoholhaltiga drycker får oss att dricka mer alkohol. IQs avgående vd talade om siffror som visade på dessa samband. Han glömde berätta att i takt med den ökade marknadsföringen så har svenskens alkoholkonsumtion sjunkit, inte minst bland unga människor…och att jämförelsesiffrorna handlar om England som har helt andra lagar och regler för marknadsföring av alkoholhaltiga drycker än vad Sverige har.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*