Sanna osanningar eller sanningar – det är frågan

Olika saker är svåra att diskutera i olika länder. Sanningar kan vara totalt osanna, fast ingen kan prata om det. Detta fenomen tog det konservativa magasinet The Spectator upp i en tankeväckande  artikel i veckan. Då handlade det om sanningar om folkhälsa, sanningar som kanske inte alls är sanna. Något som osökt leder till vad man i olika länder får säga, och också får säga är sant.

Vill man generalisera grovt kan man säga att i Australien faller folk ihop av chock och genans om man säger ordet ”naken”, i England har nästan alla ord dubbla betydelser för att man ska kunna prata om känsliga saker utan att nämna dem vid sitt rätta namn, norrmännen har stundtals svårt för frihandel och danskarna gillar generellt inte ”flyktingpolitik”, om det är någon annan än deras.

I Sverige har vi alkohol och folkhälsa, och däremellan en mängd ”sanningar” som också kan vara osanna, som ledstjärnor. De sanningar vi ”vet” kan vara totalt osanna i andra länder, och det beror ju helt enkelt på vilken uppfattning som råder, officiellt. Det är därför det ibland blir konstigt när forskare i en del länder med bestämdhet visar bevis på att ett, eller två, glas vin, eller öl, om dagen bara är nyttigt för dig, medan andra forskare visar att tvärtom, det är mer eller mindre livsfarligt med minsta droppe alkohol.

Vad som är sant vet man som svensk inte. Ve den professor som skulle våga säga att det är nyttigt med inte bara ett, utan två glas vin eller öl om dagen; den professuren varar kortare än om man gör konstgjorda strupar. Säger du det motsatta, får du med all säkerhet fortsatta forskarbidrag från det officiella, oavsett vem avsändaren är för tillfället. Men är det sant eller inte? Det vet vi inte.

Sanningar förändras med tiden i ett levande samhälle. Vi får se hur den svenska sanningen om folkhälsa ser ut om 20 år.

 

 

 

 

1 kommentar

    Peter  25 maj, 2016 at 11:37

    Taxichaufförsargumentation brukar Robert Aschberg beskriva sådant här trams som. Ett inlägg på temat ”det finns en politisk korrekthet och sammansvärjning som gör att sanningen inte får komma fram” + ”media döljer och förvrider sanningen”, eller? Intressant att Sveriges Bryggeriers företrädare har tid att fördjupa sig i högerpublikationer som The Spectator. Men en fråga är snarare, vad vill texten säga? Att man inte ska tro på varning för de är så olika att ingen vet vad som är sant och om någon påstår något går det inte att veta om det är sant det heller så fortsätt köpa våra produkter? Lågt, ja. Mer än lågt, japp!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*