Bättre med utbildning än skatter

England beslöt helt plötsligt under onsdagen att införa sockerskatt på läsk om två år. Pengarna som regeringen räknar med att få in, ska gå oavkortat till gymnastiktimmar i skolan. Det låter klokt, mer skolgymnastik är aldrig fel, men varför just läskproducenterna ska bekosta den utbildningen, kan man ju fråga sig. Läskproducenterna är sannolikt de enda som erbjuder totalt sockerfria altenativ, och som dessutom reducerat sockerhalten i den regulära läsken med 30 procent de senaste åren.

Den engelske minister Georg Osborne la fram sin budget, många neddragningar och så mitt i alltihop lite sockerskatt på läsk så det blev fler gymanstiktimmar. Det var snyggt, rent kommuniktivt, men det fanns ju inte särskilt många fakta bakom den retorik han la fram. Idag finns det mängder av undersökningar som visar att höjda skatter på enskilda livsmedel inte leder till någon som helst ändring i konsumtionen, och det är den Osborne vill åt.

Den så omtalade läskskatten i Mexico har visat att konsumtionen sjönk dramatiskt de första månaderna efter den införda skatten, men att nivåerna är uppe igen på den konsumtionsnivå den var innan skatten infördes. I Danmark ledde sockerskatten på läsk att den inhemska handeln tappade enorm försäljning eftersom danskarna åkte till andra sidan gränsen och handlade istället. Samma sak i Finland. Danskarna tog bort sockerskatten på läsk efter knappt två år, eftersom den inte gav vare sig de inskomster eller de konsumtionsmönster man trodde.

Vi får se hur det blir med UK. Skolgympa är mycket bra, och det borde vara självklart att alla skolelever får minst tre, men helst fem, timmars skolgympa i veckan för sin hälsas skull.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*