Vi dricker mindre läsk och socker är inte knark

Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm, har oftast koll på siffrorna och publicerade precis en blogg med korrekta siffror angående svenskarnas konsumtion av godis och läsk. Inlägget skrevs bland annat som ett direkt svar på en artikel i Aftonbladet, som hävdar att vi aldrig druckit lika mycket läsk  eller ätit lika mycket godis, som nu.

Som varje läsare av Sveriges Bryggeriers statistik vet, är det tydligt också i Louises text att varken godiskonsumtionen eller läskdrickandet ökat i Sverige. Konsumtionen av den sockersötade läsken har tvärtom sjunkit med en femtedel, från 72 till 57 liter och samtidigt har andelen sockerfri läsk ökat från 12 till 24 procent.

Det är ord och inga visor, och det framgår återigen vad många fel det blir om man inte har koll på statistiken. Och att debattinlägg i tidningar inte nödvändigtvis är sanna.

Samma tidning har nämligen publicerat ett debattinlägg där skribenten sätter likhetstecken mellan kokaplantan och sötningsmedlet steviolglykosider, som urvinns från Stevia. Därtill påstår skribenten att det är själva sötman som är problemet och att sötningsmedel därför ökar fetman mer än socker. Att Sverige har stenhård koll på allt vi stoppar i oss, och att allt ska var godkänt av Livsmedelsverket innan det får användas som mat- eller dryckesingrediens, borde väl alla känna till.

Lika självklart som att Louise kollar siffror, lika självklart borde det vara att även debattredaktörer i Sveriges största tidning kanske borde ha lite koll på vad som skrivs på debattsidorna. Det finns nämligen inte en enda referens, inte en enda rapport som visar att det skribenten skriver är sant.

Men är syftet att skrämma folk, då är det förstås bra med osanningar.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*