18-åringar mer vuxna i Norge och Finland tydligen

Har besökt våra grannländer Norge och Finland som ju har detaljhandelsmonopol för alkohol, liknande vårt Systembolag. Men fick stora chocken i helgen när jag såg vad som stod på påsarna på Vinmonopolet i Norge ”18-22, var beredd visa leg”. Jo det visar sig att i Norge, och i Finland, så får man faktiskt köpa alkoholhaltiga drycker upp till 22 procent på monopolet om man är 18 år. Inte 20 år som här hemma. Och i matbutikerna säljs öl och cider med upp till 4,5 procent, dessa får man också köpa om man fyllt 18 år.Nanny State Index 2016

18-åringarna i Norge och Finland anses alltså som mer vuxna och därmed ansvarstagande än de svenska 18-åringarna, som visserligen är vuxna i lagens egentliga mening, och får bli statsminister, men de får inte köpa alkohol på Systembolaget, och den öl som säljs i våra svenska matbutiker innehåller max 3,5 procent.

Och jag som alltid trott att norrmännen haft mycket strängare restriktioner än svenskarna när det gäller alkohol.

Kanske inte så konstigt att Sverige ligger tvåa på Nannyindexlistan, som ni förmodligen sett. Norge är inte med, men svenskar och finländare i topp.

”Men 18-åringar får inte köpa alkohol på krogen, tröstade mig den norska kassörskan med på Vinmonopolet, när hon såg min av okunskap förvånade reaktion.

Ja det var ju skönt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*