Och regeringen gör som KD vill

Sverige ligger i topp på skattelistan i EU, inte minst när det gäller alkoholskatter. Det är något finansministern uppenbarligen vill fortsätta med. På något annat sätt kan man knappast förklara den aviserade skattehöjningen av öl, vin och sprit under 2017, som presenterades i vårbudgeten. Upp 1-4 procent eftersom vi uppenbarligen fortfarande dricker alkohol, enligt kryptiska slutsatser.

Att öl och sprit fortsätter att okontrollerat välla in från gränshandeln, helt lagligt så länge det inte säljs vidare, är förstås en bagatell i regeringens ambitioner att täcka alla oförusedda kostnader. Att det kommer påverka Systembolagets monopol är förtås självklart, redan idag säljer Systembolaget mindre än hälften av den sprit svenskarna dricker och bara lite mer än hälften av den öl vi dricker. Att tro att vi svenskar kommer vara lojala mot Systembolaget när prisskillnaderna fortsätter att öka mellan vad varorna kostar där jämfört med vad vi kan köpa av kompisar eller främmande personer i spritbilar, är mer än lovligt naivt. Vad än alla de opinionsundersökningar som Systembolaget gör säger.

Det är sorgligt när politiker inte verkar vilja förstå den verklighet vi alla lever i. Att en finansminister bara drygt ett halvt år efter att hen gett flera myndigheter som polis, tull och skatteverk i uppdrag att se till att försöka hindra den illegala gränshandeln, själv struntar i uppdraget genom att avisera höjda alkoholskatter utan att samtidigt bevaka hur det påverkar införseln, visar än en gång på det förakt politiker verkar ha för verkligheten.

När alliansen hade regeringsmakten var det KD som styrde alkoholskatterna och övriga partier vek ner sig för att få igenom andra förslag.

Fortsatt verkar det vara KD som styr alkoholskatterna, trots att man är ett mycket litet parti i riksdagen. Det är verkligen märkligt.

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*