Regeringen enig-starköl i matbutiken

I Finland har regeringen kommit med braskande nyheter; starköl får säljas i matbutikerna, öl får köpas direkt på bryggerierna och köpas med fräån krogarna, och monopolet ska få ha öppet till kl 21 på kvällarna. Allt detta från årsskiftet. Anledningen? Man har vågat se verkligheten och insett att gränshandeln skapat ett så ernomt flöde av alkohol att de beslutande inte har någon kontroll längre. Och det här är ett försök att återta en del av den kontrollen.

Monopolet Alko delar inte regeringens syn. Det är inte så underligt, man slåss för sin överlevnad. Eftersom försäljning av öl upp till 4,7 procent varit tillåten i matbutikerna under många år, är den finska ölförsäljningen i Alko nere i bara ett par procent av konsumtionen. Resten är från matbutikerna och från gränshandeln. Om nu ölen i butikerna ska få bli starkare ser de att ölförsäljningen försvinner helt.

Liksom den danska regeringen tidigare, har den finska insett problematiken med gränshandeln och alltför höga skatter. Den inhemska försäljningen minskar, skatteintäkterna går ner och okontrollen ökar. Alko som idag har 350 butiker har en egen framtidsprognos att antalet butiker om några år kan vara nere i 50, med tanke på att försäljningen där minskar så dramatiskt.

Till och med i Norge är regeringen beredd att lätta på sina alkoholregler, och funderar på att öka procentsatsen på den öl som säljs i matbutiken (!) från 4,7 % upp till över 7 %. På det norska monopolet säljs bara drygt en procent av ölen som konsumeras i Norge, resten i matbutikerna och via gränshandeln. Här har man också sett verkligheten.

Blott Sverige svenska alkohollagar har. Blott Sverige vill inte erkänna gränshandeln som ett problem. Och blott Sverige låter monopolet finansiera utredningarna om den egna marknadsandelen genom medlemsföreningen CAN.

 

1 kommentar

    anders jonsson  15 juli, 2016 at 18:38

    är inne på er sida och läst om vad Finland tänker göra ang öl. kan detta ske även i Sverige Med vänlig hälsning anders jonsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*