Gränshandeln på Insta och andra sociala medier

Sveriges Radio har gjort ett inslag om hur lätt det är att få tag i sprit via Instagram, eller twitter eller andra sociala medier. Det är helt normalt för 17- och 18-åringar, enligt inslaget, att få tag på vodka eller vad de nu vill ha. Och den handeln ökar, enligt Stockholmspolisen. Samtidigt går CAN, som svarar för statens offciella statistik över marknaden för alkoholinköp,  ut och berättar att gränshandeln minskar. Och alla med någon form av insyn inser ju att det CAN påstår, är en önskedröm.

För skulle gränshandeln gå ner när ölen kostar mindre än en tredjedel att köpa där jämfört med Systembolaget? Skulle gränshandeln gå ner när det går att köpa alkohol dygnet runt året runt, utan ålderskontroll, och dessutom få det hemkört? Skulle gränshandeln gå ner när politiker inte ens vågar ta i frågan och börja diskutera att det höga svenska skatteläget på alkohol kanske inte är rätt väg att gå, om man vill ha kontroll på försäljningen?

Men regeringar blundar, vill inget se, vill inget höra. Och så höjer man skatten istället, för det går ju så bra att få in pengarna så varför ska man inte göra det?

Nästan inget land i EU har sådana alkoholrestriktioner som Sverige, så höga skatter och så få försäljningsställen. Samtidigt är svenskarna från barnsben vana vid internet, instagram, twitter, facebook och youtube. Och resor utomlands. Varför tror regeringar att det är möjligt att stoppa svenskarnas köp inom det egna landets gränser? Är det inte dags att våga se verkligheten i vitögat, och börja diskutera annat än höjda skatter?

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*