Stötande att alkoglassen möts av myndighetens tystnad

Helt plötsligt uppmanas vuxna och barn att köpa alkoglass på stora reklamskyltar runt om i landet. Det är chockerande och det är inte bara vi som förvånas över att det är tillåtet. Men det är det. Glass är ingen dryck och omfattas därmed inte av den svenska alkohollagstiftningen. Men man kan tycka att Folkhälsomyndigheten, som så gärna annars tycker om saker och ting, borde reagera.

Med tanke på de rigorösa lagar bryggerier och vin- och spritproducenter lyder under, sticker det i ögonen att en producent helt hamnar utanför lagens ramar, för att man stoppar in alkoholen i en glass. Att glassen när den smälter blir en dryck räknas inte. Det står inget om glass i lagtexten och glass omfattas inte av detaljhandelsmonopolet. Även om den har alkohol i sig. Konstaterar myndigheten.

Folkhälsomyndighetens tystnad sticker förstås i ögonen på oss i ölnäringen, och säkert också hos vin och spritproducenter. De regler och lagar, och också egna åtaganden vi som näringar tar på oss för att inte uppmana till konsumtion, är rigorösa och ansvarstagande. Folkhälsomyndighetens tystnad är inte bara märklig, den öppnar också för icke seriösa producenter att kringå lagen på ett liknande sätt som glassproducenten nu gör. Snart kanske vi erbjuds att köpa isbitar ned 20 procents alkohol i, eller varför inte fryst vin, eiswein i sin rätta bemärkelse. Utan ålderskontroller.

Att en  glassproducent tillåts att runda alkoholreglerna så här utan att myndigheterna ingriper, är stötande.

Anders Eriksson  30 juni, 2016 at 11:02

Med denna logik borde man alltså kunna tillverka en likör på 20%, göra den väldigt krämig vid kall temperatur och sälja den som kräm. Att den sen vid normal temperatur blir som en vanlig likör är alltså inget som då skulle gå emot lagen.

Eller vad sägs om att göra en likör, tror procenten ej kan gå så mycket högre, som en slusshy, eller hur det nu stavas. Sån där isig syntetisk dricka ungarna gillar.

Den skulle man då kunna få sälja i glasstånd mm utan alkohol tillstånd eftersom det inte är en dryck med denna logik i ryggen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*