Pressmeddelanden

Systembolagets försäljning i gränslandskapen sjunker i takt med de tyska ölpriserna

När de tyska gränshandelsbutikerna sänker sina priser, tappar Systembolagsbutikerna i gränslandskapen som Skåne och Halland försäljning. Det visar en ny rapport från HUI Research, Handels Utredningsinstitut, som presenterades i Almedalen idag.

– Korrelationen är väldigt tydlig, konstaterar Lena Larsson, vd för HUI Research.

Det är också i gränslandskapen som flest utländska burkar pantas, visar statistik från Returpack.

– Sambandet är inte så konstigt, ju närmare man har till de tyska gränshandelsbutikerna, desto lättare är det att handla där, konstaterar Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier, vid dagens seminarium om den Europeiska Ölkarusellen.

Lägst andel utländskt pantade burkar finns i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Utredningen från HUI visar också att inte mindre än 80 procent av svenskarna tycker att det är helt ok att handla sin starköl någon annanstans än på Systembolaget och att priset är den största anledningen till att man gärna handlar i andra kanaler. När man handlar någon annan stans än på Systembolaget, handlar man också oerhört mycket mer än man gör i vanliga fall, 2 av 3 handlar mer än ett flak, och hela tio procent handlar fler än tio flak åt gången, en andel som dessutom är stigande.

Ladda ner hela rapporten här.

För ev kontakt:

Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 070-235 8577

Lena Larsson, vd HUI 08-762 72 89

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*