CAN är en del av nykterhetsrörelsen

Att misstänkliggöra andras uppsåt är en vanlig taktik när det gäller de personer och organisationer som säger sig företräda ”det goda” i samhället.

Att CAN, Centrum för Alkohol- och Narkotikaupplysning, gärna vill höra till de godas gäng är tämligen uppenbart efter förra veckans debattartikel, där man i högt tonläge är upprört över att man inte blivit inbjudet till ett seminarium om gränshandel. I artikeln kräver man att korrekt information måste ges på seminariet, anordnat av Nordiska Rådet. Korrekt information som endast kan tillhandahållas av CAN. Förstås.

CAN är en medlemsorganisation där en av de allra största medlemmarna är nykteristernas lobbyorganisation IOGT-NTO. CAN startade för att arbeta för just nykterhetsrörelsen. CAN har av regeringen fått uppdraget att komma med rapporter om hur stor alkoholkonsumtionen är i Sverige, men också att ta reda på hur stor eller liten införseln och smugglingen av alkoholhaltiga drycker är. Det gör man via de otroligt ifrågasatta Monitorundersökningarna, där mindre än hälften av de tillfrågade svarar på frågorna om de smugglar eller inte.

CANs vd sitter också i Systembolagets styrelse.

CANs omdiskuterade Monitorundersökningar visar att både smuggling och införsel från gränshandeln minskar. Tull och polis, som ju faktiskt befinner sig vid gränsen varje dag, uppger att smuggling och införsel inte minskar. CAN menar att de enda som har korrekta siffror över smuggling och införsel är de själva, och misstänkliggör därmed både polis och tull för att vara med osanning eller tala mot mindre vetande.

Och det är väl här CANs uppsåt börjar bli lite tveksamt. Har man ett regeringsuppdrag, och sannolikt vill framstå som opartisk, bör man kanske avhålla sig från att använda nykterhetsrörelsens vokabulär i alltför stor utsträckning. Och utger man sig för att vara forskare, bör man avhålla sig från att dumförklara andra.

Kanske är det dags att ge någon annan uppdraget att försöka ta reda på smugglings- och införselvolymerna? Någon som inte drivs av nykterhetsrörelsens retorik. Någon som kan verkligheten? Tullen och polisen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*