Nykterhetsrörelsens försök att tysta kunskapsutbyte

Kunskapsutbyte och yttrandefrihet verkar inte riktigt vara nykterhetsrörelsen IOGT-NTO grej. På något annat sätt går det inte att tolka det sätt som rörelsen nu försöker stoppa den konferens om gränshandel av alkoholhaltiga drycker som äger rum på torsdag. Alltså ett reellt problem som både tull och polis dagligen vittnar om. Det skrivs pressmeddelanden, och det skickas brev till samtliga svenska riksdagsledamöter och regeringen och talmannen, där IOGT-NTO uppmanar till bojkott av konferensen. Anledningen; jo konferensen bekostas av de nordiska branschföreningarna för vin och spritimportörer, men det är Nordiska Rådet som bjuder in.

IOGT-NTO som gärna misstänkliggör andra aktörer och framförallt ”alkoholindustrin” för att fara med osanningar och ha hemliga agendor, agerar i det här fallet som den lobbyorganisation man är. Med 100-tals miljoner kronor i kassan, pengar som man tjänar på spel som Miljonlotteriet, uppmanar man nu till bojkott av konferensen. Den handlar alltså om gränshandelsproblematiken och vad man kan göra åt den och inte primärt om folkhälsopolitik. Inrikesminister Anders Ygeman är en av talarna, och det verkar sticka nykterhetsrörelsen extra mycket i ögonen.

Istället för att tycka att det är bra med kunskaps- och erfarenhetsutbyte, vill nykterhetsrörelsen stoppa hela konferensen. Oklart varför, annat än just det faktum att det är branschorganisationer som bekostar konferensen.

Kanske man inte litar på att de som ska tala på konferensen är självständiga individer, utan att de är marionetter för en konspiration som vill få oss att dricka mer sprit? Det är visserligen att ge ett dålig betyg åt inrikesministern, eller Nordiska Rådets ordförande, eller polis- och tullchefer. Men det ligger i linje med vad nykterhetsrörelsen säger i sina pressmeddelanden och upprörda artiklar.

Transparens, yttrandefrihet, kunskapsutbyte är tre ledord om man vill komma till rätta med problem. Gränshandeln är de facto ett problem, bra mycket större än vad samhället vill ge sken av. Att samla den politiska makten, tull och polis på en gemensam konferens för att diskutera fakta och lösningar är bra. Det borde till och med nykterhetsrörelsen inse.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*