Varför ska nykterhetsrörelsen styra Systembolaget?

Ytterligare en person med anknytning till nykterhetsrörelsen sitter nu i styrelsen för Systembolaget. Robert Damberg, med bakgrund hos IOGT-NTOs ungdomsavdelning UNF blev invald i styrelsen på en extra bolagsstämma i veckan. Sedan tidigare sitter Håkan Leifman där, Leifman som är direktör för CAN, en medlemsförening sprungen ur nykterhetsrörelsen och vars största medlem är, just det, IOGT-NTO.

CAN är också ansvarigt för Monitorundersökningarna som förser regeringen med officiella siffror hur stor eller liten gränshandeln av alkoholhaltiga drycker ser ut. En siffra man från politiskt håll kan misstänkas vilja hålla nere, för att visa att detaljhandelsmonopolet Systembolaget fortsätter att fungera alldeles utmärkt, trots öppna gränser. Att kunna mäta gränshandeln, där hälften av de tillfrågade i undersökningen inte ens bryr sig om att svara, är en grannlaga uppgift, som snarare borde ligga hos tullen och polisen, som befinner sig i verkligheten nere i de skånska gränstrakterna, än hos en medlemsförening i Stockholm.

Systembolaget är hela folkets detaljhandelsmonopol. I styrelsen sitter politiker, handlare, fd politiker och nu också två personer som nog får sägas representera nykterhetsrörelsen. IOGT-NTO arbetar för ett helnyktert Sverige, det står i deras stadgar. De är alltså inte intresserade av drycker som innehåller alkohol, eftersom de egentligen vill förbjuda dem.

Att sätta personer som vill motverka de varor som säljs i bolaget i bolagets styrelse verkar mer än ologiskt, även om folkhälsoministern uttrycker sitt stöd. Frågan är; när kommer personer som tycker om drycker och smaker att få plats i monopolets styrelse? Eller bygger socialdepartementet med de senaste utnämningarna medvetet bolagets grav; nu ska bara alkoholfritt säljas på monopolet?

Konstigt är det. Och kletigt.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*