Pressmeddelanden

Alkoholen flödar över gränserna

I Trelleborg sålde Systembolaget bara drygt 7 liter starköl per invånare 2015. I Strömstad såldes över 400 liter per invånare. I rapporten ”Så in i Norden olika”, som har tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier framgår att gränshandeln med alkohol i Norden är omfattande, och det beror på enorma prisskillnader.

Av de 10 kommuner i landet där Systembolagets har lägst starkölsförsäljning, ligger samtliga i Skåne län.New Picture (2)

 

De 10 kommuner i landet där Systembolaget har högst starkölsförsäljning per invånare har omfattande gränshandel.

10 i topp

Norrmän köper öl, vin och sprit i Sverige och Danmark. Svenskar handlar i Tyskland och Danmark. Danskar handlar i Tyskland och finländare handlar i Estland. Tyskland och Estland har dessutom ännu lägre punktskatter på alkohol än vad de nordiska länderna har. Skillnaden i ölskatt är 570% mellan Norge och Danmark. När det gäller vin och sprit är skillnaden över 300% mellan högsta och lägsta skattesatserna.  En burk Carlsberg Sort Guld är 337% dyrare i Sverige jämfört med i Tyskland. De här enorma prisskillnaderna gör att både privatimport och smuggling blir väldigt lönsam.

Privatimporten gör det svårt att driva en alkoholpolitik baserad på hur mycket varje svensk dricker, eftersom statistiken måste baseras på gissningar istället för fakta. Hur mycket dricker egentligen varje svensk när en mycket stor del av alkoholen handlas i andra länder, och en stor del av systembolagets varor hamnar i Norge?

Den stora privatimporten och smugglingen gör att staten förlorar enorma summor i skatteintäkter och det blir betydligt svårare att driva en aktiv alkoholpolitik. Den smugglade alkoholen säljs utan ålderskontroller.

– Det mest effektiva sättet att stoppa smugglingen är att minska prisskillnaderna. När smugglingens höga vinster försvinner så försvinner också verksamheten. Det är dags att jämna ut prisskillnaderna och ta tillbaka både skatteintäkter och kontrollen över alkoholpolitiken, säger Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier.

Ladda ner hela rapporten här ”Så in i Norden olika”

Ladda ner diagram med Sveriges alla kommuner (presenterade länsvis) här Bilaga med diagram

Se grafik på skillnaderna i skatt mellan Sverige och gränshandelsbutikerna i Tyskland 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*