Drick flaskvatten med gott miljösamvete!

Vatten. Både livsnödvändigt och gott. I Sverige har vi turen att ha tillgång till färskt och hälsosamt vatten direkt från kranen. Men det finns tillfällen då vi föredrar vatten på flaska. Det är praktiskt, rent och gott.

Med jämna mellanrum dyker det emellertid upp debattörer som utmålar flaskvatten till miljöbov och man kan lätt få uppfattningen att vatten på flaska har en stor klimatpåverkan. Men är det verkligen så?

En svensk släpper ut ca 10 ton koldioxid per år. Fram till 2050 behöver vi minska våra utsläpp till knappt 2 ton per person och år för att klara klimatmålet om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.  De enskilt största faktorerna för våra utsläpp är:

  • Hur mycket och vilken bil vi åker
  • Hur vi värmer upp våra bostäder
  • Hur mycket el som vi använder
  • Hur mycket och vilket kött vi äter
  • Hur långt och ofta vi reser och flyger

Vår totala konsumtion per person av flaskvatten motsvarar idag en hamburgare eller 18 kilometer bilkörning. Det vill säga en tur till affären ungefär.  Byter du ut en glödlampa hemma mot en lågenergilampa motsvara det sex årskonsumtioner av flaskvatten.

Visst bör vi ändra både små och stora vanor för miljöns skull. Men du kan fortsätta dricka vatten på flaska med gott miljösamvete.

Utsläpp CO2e (002)

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*