42 miljarder euro i skatteintäkter från bryggerierna i EU

När den europeiska bryggarorganisationen Brewers of Europe, där Sverige förstås är medlem, kommer till Helsingfors och Finland 7-9 juni, är det med ett gott självförtroende och med stor framtidsoptimismen. Bryggerinäringen ger totalt 42 miljarder euro, drygt 400 miljarder kronor, i skatteinkomster till EU, och dessutom skapar man över två miljoner jobb.

Att bryggerinäringen växer så det knakar är inte bara en företeelse i Sverige, utan också en trend vi ser i andra EU-länder. Totalt har över 3 000 nya bryggerier bildats i EU under 2010-talen, bara i Sverige har vi gått från 30 bryggerier för nio år sen till idag närmare 300. Det är en makalös tillväxt, och gör bryggerinäringen till den snabbast växande livsmedelsnäringen i Sverige. Något som både regeringen och lokala politiker uppfattat och också uppskattar. Där bryggerier finns, finns också matintresse, och därmed skapas lokala och regionala matcentrum som både drar till sig turister och provsmakare. Något som ökar intresset för svensk matkultur runt om i världen, och därmed svensk export. Och jobb.

Politikerna och riksdagspartierna som alla är eniga kring den svenska livsmedelsstrategin är förstås väl medvetna om detta, men vet också att mer behöver göras för att locka hit fler turister och på så sätt skapa fler arbetstillfällen. Det är enkelt att vara enig i orden, men sen ska planer också ner i jorden. Att regelverket behöver vara lika landet över är ett krav inte bara bryggerier utan alla företag önskar och kräver. Till exempel.

Idag finns runt 7 500 bryggerier i EU, och man räknar med att på varje bryggerianställd skapas ytterligare 17 jobb; allt från anställda på pubar och barer, till tjänstemän på skattemyndigheterna.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*