Mer fakta i ”Så in i Norden olika”

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, har presenterat en ny rapport där man beskriver inköpsmönster av alkohol köpt på Systembolaget och köpt via gränshandeln på det ena eller andra sättet. Att fler människor köper gränshandlad öl i södra Sverige än i norra är något som framgångar av rapporten, där länsvisa inköp i Systembolaget presenteras. Vilket ju är helt i samklang med verkligheten, den tyska gränshandeln ligger onekligen några mil närmare södra Sverige än norra.

Tidigare i år släppte Sveriges Bryggerier rapporten Så in i Norden olika, där oberoende utredare fått fram Systembolagets försäljningssiffror kommunvis. Även i den rapporten visades samma inköpsmönster, men ännu lite tydligare.

Gränshandeln är ett stort problem i Sverige om man gillar svensk alkoholpolitik som bland annat betyder kontrollerad försäljning och åldersgränser. Och ett detaljhandelsmonopol. Under snart tio år har Sveriges Bryggerier bönat och bett och krävt att riksdagen ska göra en oberoende utredning över hur stor införseln är, och därefter skulle man kunna börja diskutera åtgärder hur man skulle kunna öka den kontrollerade försäljningen. Utifrån det faktum att en tredjedel av den öl som dricks i Sverige idag, förutom krogens försäljning, kommer från gränshandeln där priset är en tredjedel mot det svenska.

Men någon riktig undersökning gör inte riksdagen, och trots vad alla officiella siffror visar, har det svenska folket vant sig vid alternativa inköpsvägar, som gränshandeln; antingen åker man dit själv eller om har man vänner och bekanta som gör det.

Ansvaret för den officiella statistiken ligger nu på Systembolaget och CAN och dess Monitorundersökningar. Vill man ta frågan på allvar, bör riksdagen besluta om en riktig undersökning, och därefter borde man kalla till sig intressenter och diskutera en problemlösning. Först när man vet hur stort problemet är, går det att diskutera en lösning. Innan dess bör tullen få fler resurser och ges större befogenheter att stoppa spritbussarna via ett chaufförsansvar, och via övervikt. Men det löser knappast problemet med rundningen kring den restriktiva alkoholpolitik riksdagen faktiskt beslutat kring, och därmed borde ta ansvar för.

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*