Meningslöst servera öl i matskedsstorlek

För att verkligen kunna uppleva ett öl måste du fylla glaset med tillräcklig mängd. Man måste kunna fylla näsan med alla dofter och aromer. Man måste känna kolsyran och sprittigheten. Det måste finnas tillräckligt mycket för att du ska kunna skölja runt drycken i munnen och använda hela smakkartan i gom och på tunga. Ibland vill man smaka, fundera, jämföra och kanske återvända till samma glas för att omvärdera.  Därför är det olyckligt – och helt bisarrt – att Länsstyrelsen i Västra Götaland har tolkat regelverket så att provsmakningar endast får utgöras av en matsked. Pröva att hälla upp en skummande öl i matskedsstorlek så förstår ni.

Provsmakningstillståndet kom till som en kompromiss när gårdsförsäljningsfrågan parkerades och som ett sätt att göra regelverket med serveringstillstånd smidigare. Syftet är att underlätta för dryckesintresserade människor att under professionell ledning i samband med ett bryggeribesök få smaka på dryckerna. Givetvis är provsmakning per definition just ett smakprov och inte en hel kanna. Men att begränsa till en matsked är ju helt befängt och stoppar i praktiken bryggerierna från att erbjuda smakprover. Vad är poängen med att sörpla droppar som tappat alla möjligheter att ge arom, textur och karaktär? Risken är snarare att besökaren går därifrån med en negativ upplevelse.

Provsmakningstillståndet är redan idag starkt reglerat när det delas ut. Vad gäller volymerna måste man dock ta hänsyn till både dryckens karaktär och provsmakningens utformning. Regeringen har nyligen lanserat en ny livsmedelsstrategi och därtill uttryckt stora exportförhoppningar vad gäller både öl och cider. Bryggerierna har god framtidstro och arbetar för att kunna växa med både kvalitet och hållbarhet som bas. Men då måste vi också erbjudas stöd! Vi måste kunna kommunicera med våra kunder och etablera oss på vår hemmamarknad. Det är för sorligt när regeringens splaner så uppenbart motverkas av lokala handläggare och deras lokala syn på alkoholpolitiken.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*