Beer is back – ölets renässans i liter och antal

 

I år överstiger EU:s totala ölproduktion 40 miljarder (!) liter för första gången sedan den ekonomiska krisen, visar aktuell statistik från branschföreningen Brewers of Europe. Aktörerna bakom denna expansion är en blandning av världsledande, internationella företag, nationella entreprenörer och små, lokala micro-bryggerier. Tillsammans representerar de en blandning av historia, tradition och nyskapande.

Ölets renässans räknas inte bara i antal liter. Även antalet bryggerier ökar konstant. Enligt Brewers of Europe öppnar 20 nya bryggerier i veckan i Europa. Bara i Sverige kunde vi under 2016 se hur ett nytt bryggeri öppnade varje vecka. I år är vi uppe i cirka 30 än så länge.

De europeiska bryggerierna står också för en stor del av livsmedelsexporten. Under 2016 skeppades närmare 8,6 miljarder liter ut ur EU, främst till USA, Kina och Kanada. Svenska bryggerier exporterar ca 60 miljoner liter öl. Det mesta går dock till tyska gränshandeln och handlas därefter av svenska kunder…. Vad många däremot inte känner till är att svenska bryggerier har en stor export av cider, över 100 miljoner liter, som främst går till UK.

Färska siffror från Brewers of Europe visar att den europiska bryggerinäringen är en vital och växande näring som bidrar med 2, 3 miljoner jobb och över 42 miljarder EUR i skatteintäkter.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*