Nu blir det starköl i finska matbutiker

För första gången på 100 år blir det nu tillåtet med starköl upp till 5,5% volymalkohol i matbutikerna. Beslutet, som föregåtts av en oerhörd mängd debatter där de finska riksdagsledamöterna till slut fick fritt från partipiskan och kunde rösta efter egen åsikt, togs med rösterna 98 för och 94 emot.

Den nya  alkohollagen innebär också senare öppettider på finska restauranger och en ökad möjlighet att få köpa med sig öl hem från krogen. Således en kraftig liberalisering jämfört med tidigare lag, och detta i ett försök att få hem åtminstone en del av den omfattande gränshandeln som Finland, liksom Sverige, berörs till stor del av.

Både Finland och Norge, liksom Danmark, har redan sen tidigare en mer liberal alkoholpolitik än Sverige, så till vida att öl med upp till 4,7% volymalkohol tillåts att säljas i matbutikerna, med ålderskontroller. Norges och Finlands detaljhandelsmonopol omfattar i princip bara vin- och spritförsäljning, ölens andel utgör bara runt 1-2 procent av försäljningen på monopolen.

Det finska beslutet har rört upp många inhemska känslor, det var en av anledningarna till att riksdagsledamöterna fick rösta efter en egen åsikt och inte efter det egna partiets officiella hållning.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*