Läskens historia

vatten

Mineralvattnet som fick smak

På 1600-talet salufördes vatten som blandats med citronjuice och sötats med honung som en läskande dryck – en tidig föregångare till dagens läsk, men redan då med blandningen av sötma och syra.

Idag tänker vi kanske ändå i första hand på kolsyran som det mest kännetecknande för läskedryck. Den kom först i form av naturligt kolsyrehaltiga mineralvatten, och på slutet av 1700-talet även som tillverkade mineralvatten, där konstgjord kolsyra tillsattes. Läs mer om detta under Vattnets historia som dryck.

En svensk uppfinning

Vid samma tid, i slutet av 1700-talet, var vår kanske internationellt mest kände vetenskapsman verksam – kemisten Jöns Jacob Berzelius, som bland annat införde grundämnenas bokstavsbeteckningar. Han experimenterade även flitigt med dryckeskomposition, och började blanda kolsyrat vatten med olika kryddextrakt, safter och vin. De olika smaksatta drycker han fick fram skapade förutsättningarna för den moderna läskedrycken – som alltså är en svensk uppfinning.

Apotekarnas smaksatta vatten

Läskens utveckling i Sverige under 1800-talet är nära förknippad med apotekarrörelsen. Produkter som sodavatten såldes på apotek och i vattenbutiker, och när läsken kom kallades den i regel för smaksatt mineralvatten. Den första kolsyrade läsken såldes sannolikt av apotekaren Fredrik Kjernander, som 1835 öppnade ett försäljningsställe på Djurgården i Stockholm.

Den första svenska läsken som såldes i etiketterad flaska var Citron-Brus, som lanserades 1905 av Nordstjernans Mineralvattenfabrik (sedan uppköpt av Apotekarnes).

Den bryggda sockerdrickan

Under 1800-talet tillverkades så kallad sockerdricka på bryggerierna runtom i landet. Den skilde sig dock på ett avgörande sätt från både de smaksatta mineralvattnen som fanns parallellt och från dagens läskedryck Sockerdricka. Dåtidens sockerdricka var en bryggd dryck, kryddad med ingefära och humle, som jästes på samma sätt som öl och fick sin kolsyra genom jäsningen.

En mångfald av sorter

Coca-Cola uppfanns av amerikanen John S. Pemberton 1886, från början tänkt som en dryck med medicinskt syfte; namnet fick den efter två av de ingredienser den hade från början, kokablad och kolanöt. Till Sverige kom drycken först 1953, på grund av livsmedelslagstiftningens förbud mot fosforsyra.

Under 1900-talets första hälft gjorde den hårda alkohollagstiftningen läsken till ett attraktivt alternativ som ökade i popularitet. Välkända svenska läskedrycker som Must, Champis, Pommac, Loranga, Guldus, Grappo, Pomril, Zingo och Trocadero lanserades under den här tiden. Läs mer om detta under Bryggeriernas historia.

På 1980-talet började light-dryckerna med alternativa sötningsmedel slå igenom.