Fakta om socker

Sockerkonsumtionen och dess möjliga hälsoeffekter har alltmer kommit upp till diskussion på senare år. Sveriges Bryggerier har tillsammans med andra aktörer tagit fram material grundat på tillgänglig forskning för att stödja en saklig och faktabaserad sockerdebatt i EU.

Nio basfakta om socker

  • Socker tillför energi som kroppen behöver för att fungera.
  • Socker finns naturligt i de råvaror som förädlas till livsmedel, socker förekommer naturligt i t ex frukt och grönsaker, spannmål såväl som mjölk och honung.
  • Den dagliga kosten består av ett flertal sockerarter. Exempelvis glukos, fruktos , sackaros , och laktos. När begreppet “socker” används åsyftas sackaros (strösocker)
  • För människokroppen är det är ingen skillnad näringsmässigt om sockerintaget kommer från i livsmedel naturligt förekommande socker eller från socker som tillsatts.
  • I märkningen (av konsumentförpackningar) anges alltid den totala sockerhalten2, detta i enlighet med EU:s informationsförordning 1169/2011.
  • Förutom att ge sötma fyller sockret många andra funktioner som bibehållen kvalitet, ökad livsmedelssäkerhet och förlängd hållbarhet. Socker används också för att förstärka matens smak, struktur och färgsättning. Ingen annan enskild ingrediens kan ersätta sockrets alla nyckelfunktioner för mat och dryck.
  • Vetenskapliga studier styrker inte hypotesen att socker är beroendeframkallande för människor.
  • Bristfällig munhygien och ofta återkommande förtäring av fermenterbara kolhydrater3 är de viktigaste faktorerna bakom tandröta.
  • Socker kan utgöra del av en hälsosam kosthållning. Varje form av överdriven kalorikonsumtion kombinerad med otillräcklig energiförbrukning förknippas med ökad risk för övervikt, fetma och icke smittsamma sjukdomar.

honung Flera europeiska branschorganisationer står bakom initiativet. Mer information och fakta återfinns på branschorganisationernas hemsidor.

  • Caobisco – Europeiska tillverkare av Choklad, konfektyr och kakor
  • Cefs – Europeiska sockertillverkare
  • Profel – Europeiska förädlingsindustrin för frukt och grönsaker
  • Starch Europe – Europeiska stärkelseindustrin
  • Unesda – Europeiska läskedryckstillverkare