GDA – vägledande dagligt intag

Vad är GDA?

Den europeiska livsmedelsindustrin har enats om att förbättra näringsinformationen på livsmedel genom att introducera GDA, Guideline Daily Amount, som översatt till svenska blir vägledande dagligt intag. Syftet med märkningen är att underlätta för konsumenten att kunna göra ett välinformerat val.

GDA visar hur mycket kalorier och procent av ditt dagliga intag som en portion av produkten innehåller. Med GDA-märkning kan konsumenten lättare ta ett beslut om vilken produkt man ska köpa och hur mycket av den produkten som man kan konsumera i förhållande till antal kalorier man maximalt bör få i sig per dag.

GDA-märkningen baserar sig på en vuxen person vars intag är 2000 kalorier per dag.

På vissa produkter kompletteras GDA-märkningen med information om hur mycket socker, fett, mättat fett och natrium eller salt som en portion av produkten innehåller, samt hur många procent det motsvarar av en vuxen persons intag per dag.

Så tolkar du GDA-informationen på produktens framsida:

gda-sb-stor-baksida
På förpackningens framsida finns en GDA-symbol med information hur många kalorier det finns i en serveringsportion och hur mycket portionen bidrar till i procent av konsumentens dagliga kaloriintag. Konsumenten kan alltså använda procentsatserna till att jämföra livsmedel – ju högre procent, desto fler kalorier eller näringsämnen finns det i livsmedlet.

Olika företag har valt något olika sätt att presentera GDA-symbolen.

GDA-informationen är baserad på en typisk portion från en återslutningsbar flaska. Alltså innehåller en 50 cl flaska två portioner och en 1,5 liters flaska sex portioner. Undantaget är 33 cl förpackningen som vanligen dricks som en enda portion och inte är återslutningsbar. Dessa portionsstorlekar är standardiserade och används av läskedrycksbranschen i hela Europa.

På de återslutningsbara flaskorna, till exempel 50 cl, 1 liter, 1.5 liter och 2 liter beräknas en portion till 25 cl (250 ml).

Här är några exempel på hur märkningen kan se ut på dessa flaskor:

I 25 cl läsk finns 105 kalorier, vilket motsvarar 5 % av en vuxen persons vägledande dagliga intag.
gda_clip_image004 I 250 ml lightläsk finns 1 kalori, vilket motsvarar 0 % av en vuxen persons vägledande dagliga intag.

Förpackningsstorleken 33 cl räknas som en portion och märkningen kan då se ut t ex så här:

gda_clip_image006 I 33 cl läsk finns 139 kalorier, vilket motsvarar 7 % av en vuxen persons vägledande dagliga intag.

 

Produktens baksida

Eftersom GDA är en frivillig märkning ersätter den inte den information som svensk lag kräver. Om produkten visar GDA-symbolen på framsidan måste den kompletteras med en näringsdeklaration. Den kan se olika ut beroende på vilken produkt det är men nedan finns ett exempel som visar energi, protein, kolhydrater och fett fördelat på både 100 ml, 25 cl samt procent GDA.

* GDA (vägledande dagligt intag) relaterar till en vuxen som förbrukar 2000 kcal/dag.

gda_clip_image008

Om man även använder GDA-symbolerna på baksidan och anger socker, fett och salt så måste symbolerna kompletteras med en näringsdeklaration som anger mängden energi, protein, kolhydrat, kolhydrater varav sockerarter, fett, mättat fett, fibrer och natrium per 100 ml.

gda_clip_image010

 

Lär dig om ditt GDA

Eftersom alla människor är olika så är näringsinformationen i GDA-märkningen endast en vägledning. När vi talar om en ”vuxen” så menas en person med hälsosam vikt och normal aktivitetsnivå. GDA-värdena beräknas på ett dagligt energiintag av totalt 2000 kcal vilket motsvarar ett vägledande dagligt intag för en genomsnittlig vuxen kvinna.

Män och kvinnor är olika och har därför olika GDA. Istället för att visa två uppsättningar av siffror på alla förpackningar har vi gjort det enkel genom att endast visa riktlinjer för kvinnor. Om du är man och följer GDA-märkningen så vet du att du gott och väl håller dig inom det vägledande dagliga intaget.

Tabellen visar ett vägledande dagligt intag, GDA, för en kvinna och man:

Kalorier Socker Fett Varav mättat Natrium
Kvinna 2000 90 g 70 g 20 g 2,4 g
Man 2500 110 g 80 g 30 g 2,4 g

 

Barn och GDA

Det finns inte något GDA-värde uträknat för barn av den enkla anledningen att barn har olika näringsbehov beroende på ålder.