Att tillverka läsk

Läskburkar

Sötman blandas med syrlighet och smak

Intensivt kolsyrad. Alldeles stilla. Rivig syrlighet eller mild sötma. Bryggd eller blandad. Och en smaksättning där bara fantasin drar gränserna.

Under beteckningen läskedryck ryms många variationer, massor av stilar och smakriktningar, och flera olika produktionsmetoder. Lättcider är till exempel en bryggd läsk, medan andra distribueras som ett smakkoncentrat, syrup, och blandas på plats först vid serveringsstället.

Läskedryckstillverkning tar ändå i regel sin startpunkt i att man tillverkar en sockerlag av socker och vatten. Parallellt med detta tillverkas en aromblandning eller ett läskedrycksextrakt, av råsaft, andra aromämnen och oftast syra. Därefter blandas komponenterna noggrant. Resultatet blir ett läskedryckskoncentrat, en syrup.

Den läsk som ska buteljeras som färdig produkt blandas därefter med vatten. Vattnet avluftas, för att undvika reaktioner som fördärvar aromämnena. Läsk (liksom vatten, men till skillnad från öl) kolsyras genom att man med hjälp av en speciell utrustning tillsätter kolsyra i produkten innan tappning. Kolsyran som finns i förpackningen hjälper till att eliminera luftens för produkten skadliga syre. Syrupen och det kolsyrade vattnet blandas i noggrant avvägda proportioner.

Omedelbart efter att en flaska lämnat sin placering i tappningen skall den förslutas.