Försäljning av alkoholfri öl ökar med 41 procent

«

Alkoholfri öl är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning under 2018 – och det med hela 41 procent. Det visar de årliga siffrorna Svensk Dryckesstatistik, som tas fram av Sveriges Bryggerier och visar försäljning av dryck i Sverige. Bryggeribranschen har under flera år satsat på att ta fram högkvalitativa alkoholfria alternativ.

Enligt statistiken över sålda drycker i Sverige under 2018 ökade alkoholfri öl mest av alla kategorier, med hela 41 procent. Det går att jämföra med bland annat starköl och folköl som ökade med 5 respektive 3 procent. Lättöl däremot, minskade under 2018 med 6 procent. Det betyder att försäljningen av alkoholfri öl för första gången är större än lättöl.

– De svenska bryggerierna har jobbat hårt under flera år för att ta fram fler produkter inom det alkoholfria segmentet. Det finns nu ett brett utbud av alkoholfri öl med hög kvalitet och bra smak, vilket gör det både lätt och gott att välja alkoholfritt. Detta gläder oss i branschen då vi ständigt jobbar aktivt för att det ska finnas goda alternativ även vid de tillfällen när man inte vill dricka alkohol, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

Ökningen av alkoholfri öl är en långsiktig trend och de senaste fem åren har försäljningen nästan femdubblats. Anledningen till ökningen tros bland annat vara svenskarnas ökade intresse för hälsa och ett aktivt liv. Konsumenterna efterfrågar ett bredare och mer spännande utbud av högkvalitativa alkoholfria drycker. Dessutom är öl en dryck som kvalitetsmässigt gör sig särskilt bra alkoholfri.

– Vi ser en omställning i attityder till alkohol och branschen har varit högst delaktig i den omställningen. Bryggerierna i Sverige har växt explosionsartat de senaste fem åren och vi har idag över 375 aktiva bryggerier i Sverige. Satsningen på det alkoholfria utbudet kommer bara att fortsätta öka, säger Anna-Karin Fondberg.

Andra produktkategorier som ökade starkt är light-läsk, kolsyrat vatten och stilla vatten. Totalt ökade hela dryckesbranschen med 10 procent. Svensk Dryckesstatistik tas fram i samverkan med Delfi Marknadspartner AB.

För mer information eller intervjuförfrågningar, kontakta:

Erika Danckwardt-Lilleström, kommunikation och samhällskontakt, Sveriges Bryggerier
Erika.d-l@sverigesbryggerier.sesverigesbryggerier.se, 070-983 95 63

»