Öl och hälsa

ol-och-halsa

En dryck att njuta med respekt

I likhet med andra livsmedel tillverkade av naturliga ingredienser består öl av en sammansättning av näringsämnen. De påverkar kroppen på olika sätt, både positiva och negativa. Öl innehåller både vitaminer och mineraler, inte minst från jästen. Humlen som ingår har en avslappnande och lugnande effekt. Det ämne som överskuggar de andra i påverkan är ändå alkoholen, och vid en överdriven konsumtion ger den negativa effekter som vida överväger de övriga.

Bland alkoholhaltiga drycker hör öl till de som har relativt låg nivå av alkohol per volymenhet – även om konsumtionstrenden går mot starkare öl , en diskussion som är värd sitt eget kapitel.

Öl innehåller också relativt lite socker och ger låg glykemisk belastning (påverkan på blodsockret) – de flesta sockerarter försvinner ju genom jäsningen. Släcker man törsten med en öl blir den tillförda kalorimängden förstås större än av ett glas vatten – men lägre än av många andra drycker.

Ölets janusansikte

Huruvida en återhållsam och begränsad alkoholkonsumtion ger en liten hälsovinst eller en liten negativ påverkan är oklart och omstritt – det finns motstridiga resultat. Det spelar kanske mindre roll; sanningen är att öl dricks som ett njutningsmedel. Inte minst för att en välkomponerad öl dels är en smakupplevelse i sig, och dels kan lyfta fram och förhöja andra smaker i en måltid. Öl är matkultur.

Att dricka öl så, i måttfull mängd som ett njutningsmedel, är inget som står i konflikt med en hälsosam livsstil. Men det kräver en viss eftertanke och respekt för alkoholens baksidor.

I Sverige finns en tumregel för riskbruk som drar gränsen vid en alkoholmängd motsvarande 14 stycken 33 centiliters starköl per vecka för män, respektive 9 för kvinnor. Med den definitionen har drygt var tionde svensk vuxen alkoholvanor som kan vara riskabla. Konsumtionsmönstren i stort verkar ändå förändras i sundare riktning: berusningsdrickandet ersätts av en mer utspridd konsumtion.

Öl står för ungefär en tredjedel av den totala alkoholkonsumtionen. Sveriges Bryggerier liksom den svenska alkoholbranschen i stort arbetar mycket med att förebygga farlig alkoholkonsumtion. Det handlar om konsumentansvar. Läs mer om lagkrav, våra egna riktlinjer och branschsaneringssystemet AGM.