Öl och gluten

Nästan all öl innehåller gluten då man använder säd för tillverkningen. Framförallt används korn, men ibland också vete, råg och havre. Glutenintoleranta kan reagera på vanlig öl men det finns glutenfri öl för den som är känslig. Definitionsmässigt är ölet glutenfritt om glutenhalten är lägre än 20 mg/liter men vissa är känsliga även för så små halter och kan behöva undvika öl helt.

 

gluten-i-ljus-lager

Glutenhalten i olika ljusa lager. Klicka på bilden för mer information om glutenhalten i andra öl och maltdrycker i Livsmedelsverkets rapport Gluten i maltdrycker.