Rätt öl till maten

Rätt öl till maten, eller rätt mat till ölen

Öl har ett mycket brett smakregister som gör att oavsett vad man lägger på tallriken finns det alltid en öl som passar till. Kolsyran hjälper också till att skrubba rent smaklökarna så att varje tugga kan smaka så mycket som möjligt.

När man ska hitta rätt öl till maten, eller rätt mat till ölen, bör man börja med att matcha fylligheten. Lättare öl till elegantare mat och robustare öl till kraftig mat. Alkoholhalten ger ofta ett ungefärligt mått på fylligheten men är man osäker kan man ta hjälp av Systembolagets smakklockor för fyllighet.

När man bestämt vilken fyllighet ölet (eller maten) ska ha bör man jobba med att hitta antingen bra kontraster och smakspeglingar. Några vanliga exempel på smakspelingar är brödiga smaker i öl och maträtter med bröd som t ex toast och hamburgare, karamell- eller knäcksmaker som är vanliga i mellanmörka öl och som matchar mot stekytan på kött, citrustoner från modern humle i ölet och mat med citron, lime och även koriander samt choklad- och kaffesmaker i öl tillsammans med chokladsmaker i maten.

Att hitta passande kontraster kan vara lite svårare och kräver lite träning. En välkänd sådan som många tycker om är de starkt rostade smakerna i stout tillsammans med skaldjur. Fruktöl till chokladbaserade efterrätter är ett annat vanligt exempel medan rökig öl till cheesecake är lite mer vågat.

Till sist bör man även ge grundsmakerna sötma, sälta, syra och beska en tanke. Sötma i maten reducerar den upplevda sötman i ölet, vilket i sin tur gör att beskan kan upplevas som starkare. Syra i maten kan istället reducera syran i ölet och göra att ölets sötma upplevs starkare och beskan svagare. Även sälta och feta smaker i maten kan dämpa beskan.

Just därför kan det vara gott med beskare öl till salt och fet mat, sötare öl till desserter och syrlig öl till syrliga anrättningar. Dessutom bör man tänka på att kryddhetta kan förstärka beskan i ölet.

Låt oss ge ett enkelt exempel på hur man kan samla dessa olika delar till ett gott möte mellan öl och mat. Till hamburgare passar bland annat en modern wienerlager eftersom ölets brödiga och knäckiga smaker ger en smakspegling mot hamburgerbrödet samt mot köttets stekyta, medan ölet har tillräcklig beska för att inte bli mjäkigt mot det feta och salta i hamburgaren.

Det finns också många böcker för den som vill fördjupa sig ytterligare om öl och mat. Vi rekommenderar att börja med någon av följande tre verk.

Michels öl & mat – En resa mot njutning, av Michel Jamais

The Brewmaster’s Table, av Garrett Oliver

Beer, food and flavor: A guide to tasting, pairing and the culture of craft beer, av Schuyler Schultz

Till sist framhäver vi vikten av att våga prova sig fram och lära sig genom att testa olika kombinationer. Bra öl är lättillgängligt och kostar inte mycket vilket gör att det varken är svårt eller dyrt att prova olika kombinationer av mat och öl.

Johan Lenner