Att tillverka öl

tillverka-ol

Långsamt formas unika smaker

Att brygga öl är en komplicerad process som består av många steg. Utöver de olika stegen följer också bryggmästaren sitt eget recept, som gör ölet unikt. Recepten är oftast hemliga och det ligger mycket arbete i laboratorier bakom den smak som ölen får. Samma öl skall ju dessutom bryggas många gånger utan att förändras i smaken. Det är kanske inte så konstigt att det är få som brygger öl hemma.

För att förstå hantverket bakom ölbryggning förklarar vi här i förenklad form de viktigaste momenten. I huvudsak består öltillverkning av sex steg:

Mältning, Mäskning, Vörtkokning, Jäsning, Filtrering, Pastörisering

Öl har fyra basingredienser som alla påverkar ölet på olika sätt under bryggprocessen. Den första ingrediensen är korn, som i mältningen blir malt. Malt ger ölet fyllighet, sötma, färg och maltsmak. Utöver malt använder man ibland även råfrukt. Råfrukt i form av majs, ris eller socker ger ölet en mildare smak. Vatten, som innehåller bland annat salter, är den andra viktiga ingrediensen. Därefter kommer humlen, som ger ölet beska, doft och skum, samt jästen, som tillför alkohol och kolsyra.