Bryggaråret 1995

skriver16Konturer av framtiden

1995 – Det första svenska EU-året, 1995, har gett oss ett facit: En dramatisk förskjutning av ölköpen från Sverige till ulandet har skett. Vi köpte mindre öl i Sverige men vi drack mer.

Det nya mönstret kommer att accentueras ytterligare när vi tvingas införa EU:s normala regler för personlig införsel. Politikerna är medvetna om denna framtid. De är medvetna om att det som hände 1995, när ölinförseln av privatpersoner ökade med ca 40 miljoner liter, var ett bevis på vad som väntar.

Ett par angelägna åtgärder under 1996 och 1997 är:

– En ny, gemensam skattesats för allt öl måste införas och den får inte vara högre än ca 2 kr per liter över den danska för ett normalt öl.

– Vi måste sluta att räkna om alla alkoholdrycker till 100 procent alkohol. Sprit, vin och öl måste särbehandlas.

– Vi måste komplettera politiken med informationsprogram om attitydskapande åtgärder så att svenskarna börjar umgås med alkoholdrycker på ett civiliserat sätt.

Alla dessa åtgärder är möjliga att driva igenom men kräver en nyorientering av våra beslutsfattare.

Att införa en ölskatt som ligger 2 kr per liter under den danska betyder att dagens skatt på starkare öl än folköl måste ned till knappt hälften. Staten kommer att förlora skatteintäkter vad som n görs med de svenska skatterna. Sänker man inte ökar inköpen i utlandet och sänker man ökar i stället inköpen i Sverige. För finansdepartementet går det på ett ut.

Alla analyser tyder också på att sänkta ölskatter inte ger ökad konsumtion. Man köper inte stora mängder som vid privatinförsel eller när man köper smuggelgods. Man dricker därför mindre. Man köper sitt folköl, inte elefantöl som i Helsingör eller på färjan. Man dricker därför svagare öl.

I flera år anade vi vad som komma skulle. Efter 1995 vet vi. Nu krävs handling.

(Ur Bryggaråret 1995)