Kolsyra

istock_000005400928xsmallUppfriskande bubblor

De flesta förpackade vatten i Sverige är vatten med bubblor, oftast koldioxid. Kolsyran gör drycken mer uppfriskande, bland annat genom att det retar munslemhinnan. Den medför också att vattnet upplevs som kallare än det i verkligheten är.

Kolsyran hämmar också mikrobiologisk växt, vilket gör att produkten håller sig bättre. Många bakterier dör efter en viss tid i kolsyrad dryck. Detta gäller såväl buteljerat vatten som kolsyrad läskedryck och öl. Det finns alltså fog för rådet att av hygieniska skäl dricka kolsyrade drycker, särskilt i varmare klimat.

Kolsyran levereras till vattentillverkaren i flytande form, kyld under tryck. En del vatten kan också vara naturligt kolsyrade. Numera är det ofta jäsningskolsyran från bryggeriernas öltillverkning som renas och tas till vara till buteljerat vatten. Kolsyra från dessa tre källor är lika naturliga.